• PRO TV
  • Artiștii care ne-au părăsit în 2021. România a pierdut oameni de mare valoare

Artiștii care ne-au părăsit în 2021. România a pierdut oameni de mare valoare

Artiștii care ne-au părăsit în 2021. România a pierdut oameni de mare valoare

Fiecare om este de neînlocuit. Prin cea ce face de-a lungul vieții, el intră în istoria locului său de baștină și rămâne în memoria colectivă drept o personalitate irepetabilă. În 2021 ne-au părăsit câțiva oameni extrem de valoroși.

Anul 2021 a fost negru pentru cultura românească. Rând pe rând s-au stins din viață personalități remarcabile ale muzicii și ale scenei românești. Pentru noi, ei vor rămâne mereu în amintirea noastră pentru contribuția adusă artei. Admiratorii lor sunt convinși că „Dumnezeu își face orchestră în cer”.

Gabi Luncă

Regretata cântăreață de muzică lăutărească a murit la 2 aprilie 2021. Gabi Luncă avea 82 de ani și fusese diagnosticată cu Covid-19. Artista a pierdut lupta cu boala și a decedat la Spitalul Județean Ilfov, unde se afla internată în stare gravă de mai multe zile.

De-a lungul timpului, Gabi Luncă a trecut prin numeroase momente dureroase, reușind să treacă și peste un diagnostic necruțător, cancer la sân. A fost înmormântată în Cimitirul Dămăroaia din Capitală.

Nelu Ploieșteanu

În aceeași zi de 2 aprilie, Nelu Ploieșteanu s-a stins din viață la Spitalul Floreasca din Capitală. Muzicianul a fost diagnosticat cu Covid-19, boală care a secerat mulți artiști ai României în ultimii doi ani. El fusese internat în stare gravă la jumătatea lui martie 2021 și avea plămânii afectați în proporție de 70%. 

O întreagă generație de admiratori l-au plâns pe marele lăutar, care a fost înmormântat la Cimitirul Străulești 2, lângă fiul său, Mihai. 

Cornelia Catanga

Cornelia Catanga s-a stins din viață la 26 martie 2021, la vârsta de 63 de ani. Cântăreața era internată la Spitalul Universitar din București și a făcut stop cardiorespirator. Artista a fost depistată cu noul coronavirus și a murit înainte de a fi intubată. 

Cornelia Catanga era renumită pentru muzica lăutărească, pe care a dus-o la desăvârșire în cei peste 40 de ani de activitate.

Petrică Cercel

Cântărețul de muzică de petrecere Petrică Cercel a murit la 15 septembrie 2021. El fusese diagnosticat cu Covid-19 și s-a stins din viață după câteva zile petrecute la terapie intensivă. Artistul avea mai multe probleme de sănătate, iar infectarea cu noul coronavirus i-a fost fatală.

Dorin Anastasiu

Cântărețul și compozitorul Dorin Anastasiu a murit la 78 de ani, la 18 septembrie 2021. Născut la Craiova pe 6 iulie 1943, a fost nelipsit mult timp pe scena festivalului de la Mamaia. A cântat cu succes la mari manifestări muzicale în Polinia sau Mongolia, a întreprins turnee în zeci de ţări: URSS, Germania, Tunisia, Austria, Camerun, Polonia, Congo, Bulgaria, Spania, Israel. 

A colaborat cu Teatrul de revistă „Constantin Tănase” şi a fost rând pe rând angajat la Teatrul „Ion Vasilescu”, Estrada Armatei, Teatrul „Al. Davila” din Piteşti (cu care a obţinut premiul I de interpretare la Festivalul naţional al teatrelor de revistă de la Constanţa).

A jucat în câteva filme artistice de lung metraj şi dublează frecvent vocea unor personaje în filmele de desene animate. A fost redactor, profesor şi prezentator la emisiuni de succes.

A fost căsătorit cu Doina Anastasiu, reputată regizoare TV. Fiica lor, Raluca Anastasiu, talentată cântăreaţă (a făcut parte din „Şcoala vedetelor”), este stabilită în Marea Britanie.

Petrică Mîțu Stoian

Durere mare în muzica populară românească. Petrică Mîțu Stoian a murit la 6 noiembrie 2021 la Spitalul Județean Reșița. Artistul, care se vindecase de Covid-19, a suferit niște complicații post-Covid care i-au fost fatale. Conform medicului care l-a tratat la Reșița, interpretul a suferit un șoc septic în urma unei bronhopneumonii.

Petrică Mîțu Stoian era unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară de la noi. De-a lungul vieții a scos 8 albume muzicale și a cântat cu cei mai mari artiști de la noi. Avea 61 de ani.

Benone Sinulescu

La 18 noiembrie 2021, marele Benone Sinulescu s-a dus la cele veșnice. Artistul iubit de milioane de români a murit în urma unei pneumonii severe. A refuzat să meargă la spital, de teama infectării cu SARS-CoV-2, și a murit acasă. 

Nea Beni a fost recompensat cu nenumărate premii și distincții de stat, printre care amintim Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”. În 2002 a fost distins cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Boris Petroff

Actorul Boris Petroff s-a stins din viață la 19 noiembrie 2021, la 82 de ani. E cunoscut pentru multe roluri de teatru și film, însă s-a consacrat ca Geppetto, pe care l-a interpretat vreme de 35 de ani. 

Boris Petroff a absolvit termina Liceul militar de marină în 1956. A intrat la Școala Militară Superioară de marină și a fost trecut în rezervă în 1958 cu gradul de sublocotenent. 

În 1960 începe studiile la Institutul de artă teatrală și cinematografică „I.L.Caragiale”, pe care le termină în 1964 când este angajat la Teatrul de Stat Oradea.

Din 1966 până în 1974 face parte din trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. Se transferă la București și, până în 2009, joacă pe scenele teatrelor „Ion Creangă”, „Nottara” și Teatrul evreiesc de stat. Se retrage în Moroieni-Dâmbovița, unde mai colaborează cu Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni