• PRO TV
  • Cine este Mircea Iliescu, doctor în genetică și profesor la Universitatea Cambridge

Cine este Mircea Iliescu, doctor în genetică și profesor la Universitatea Cambridge

Cine este Mircea Iliescu, doctor în genetică și profesor la Universitatea Cambridge

Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană, face echipă la Căsătoriți pe nevăzute cu psihosexologul Oana Nicolau, expertul în relații Taher Sonu și psihoterapeutul Victor Toriani.   

Geneticianul este absolvent al Universității Cambridge din Marea Britanie, iar la Căsătoriți pe nevăzute va realiza o serie de teste științifice care au fost dezvoltate în anii recenți. Cercetările sale încep cu studiul ADN-ului.

Mircea Iliescu este pasionat de diversitatea și evoluția umană

Savantul și-a obținut doctoratul în genetică umană și evoluție la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, în anul 2016. În prezent, predă cursuri de evoluție și genetică la Institute of Continuing Education din cadrul Universității Cambridge. 

E pasionat de diversitatea umană din întreaga lume, iar împreună cu alți colegi din Marea Britanie, India și România se concentrează asupra evoluției genetice a diversității umane în populațiile cu o istorie evolutivă complexă. 

Cum a ajuns Mircea Iliescu doctorand la Cambridge

Mircea Iliescu și-a dorit încă din liceu să studieze în Marea Britanie. El povestește că o profesoară de engleză l-a trimis la British Council, iar acolo a citit cartea “The human brain: a guided tour”. Din acel moment a știut că își dorește să facă biologie. A aplicat la Cambrigde, însă pentru că nu avea bani să-și finanțeze studiile a optat pentru Facultatea de Bio-Chimie din România. 

După doi ani de studiu a obținut o bursă în Scoția. Așa a ajuns la Universitatea din Edinburgh, unde a făcut ultimii doi ani de facultate și unde și-a dat licența. Savantul a  primit apoi o bursă pentru a urma doctoratul la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie. 

“Doctoratul l-am inceput inițial în neuroștiințe, după care a avut loc o schimbare interesantă. În engleză se numește Human Evolutionary Genetics - cum au evoluat oamenii și genele lor pe parcursul evoluției. Tema mea face parte din domeniul mai vast al antropologiei biologice, adică studiul omului dintr-o perspectivă biologică”, declara Mircea în anul 2010, pentru campusnews.ro.

Geneticianul spune că Marea Britanie i-a “deschis lumea” pentru că, în 2004, când a ajuns la Edinburgh, “în România, oportunitățile pentru biologie nu existau”. 

Mircea Iliescu este doctor în Genetică Umană Evolutivă (Universitatea Cambridge) și licențiat cu onoruri în Biologie Moleculară (Universitatea Edinburgh).

Mircea Iliescu, despre cercetările din India și realizările sale: “Mă simt foarte privilegiat”

Mircea Iliescu este fascinat de uimitoarea diversitate umană. În calitate de biolog interesat de istoria și variația populațiilor umane, el lucrează în spațiul interdisciplinar definit de granițele dintre genetică, evoluție și antropologie. Pentru a-și pregăti doctoratul, Mircea a fost șase luni în sudul Indiei, acolo unde a studiat genetica diversității pigmentării umane în rândul populației indiene. 

În cele 6 luni petrecute în India, Mircea Iliescu a analizat genele de pigmentare pentru a înțelege cum a evoluat culoarea pielii la oameni. Savantul spune că India este locul cel mai interesant pentru acest studiu pentru că diversitatea este imensă: de la oameni cu trăsături africane, până la oameni cu trăsături caucaziene.

Această cercetare a fost colaborativă și interdisciplinară prin definiție și a condus la cunoștințe valoroase, dar și la alte întrebări despre modul în care a evoluat pigmentarea umană. 

Savantul a colectat probe de ADN, pe care ulterior le-a folosit pentru a analiza câteva gene candidate, care ar putea să explice într-o anume măsura diferențele de pigmentare observate între oameni. Mai exact, geneticianul a încercat să afle de ce culoarea pielii s-a diversificat atât de mult în decursul istoriei evoluționiste a omului.

El a înregistrat date de la peste 1.400 de indivizi și a efectuat analize genetice. A efectuat apoi analize statistice ample asupra datelor fenotipice și genetice obținute. 

“Rezultatele acestei lucrări indică un locus genetic ca având un efect major asupra variației pigmentării pielii indiene și, mai fascinant, sugerează că, mai degrabă decât selecția naturală, forțele de selecție demografică și sexuală au fost esențiale în conturarea diversității culorii pielii umane în rândul populațiilor din India. (...) Această experiență mă face să mă simt foarte privilegiat și o consider o mare realizare și bucurie”, mărturisea Mircea după perioada petrecută în India.

Care este rolul lui Mircea Iliescu în cadrul emisiunii Căsătoriți pe nevăzute

Într-un interviu pentru PRO TV Plus, geneticianul a declarat că propunerea de a face parte din panelul de experți ai emisiunii Căsătoriți pe nevăzute a venit ca o surpriză și a primit-o cu mare interes. Iată ce a spus Mircea Iliescu despre rolul său din emisiune: 

“Mă văd în această emisiune ca exact ceea ce sunt în viața de zi cu zi: geneticianul, omul de știință, care va aduce în casele oamenilor ideea că genetica ne poate oferi răspunsuri neașteptate, dar fascinante în același timp, despre noi ca oameni frumoși și diferiți. Participanții la această emisiune vor fi supuși unui test ADN prelucrat de o companie americană, iar eu voi contribui la descifrarea rezultatelor pentru a înțelege în ce măsură ele ne pot informa despre compatibilitățile biologice între potențialele cupluri care se vor forma în cadrul acestei emisiuni. În plus, participanții vor trece și printr-un test de atracție pe baza simțului olfactiv, care ar putea aduce date interesante despre preferințele lor pentru un partener sau altul. Toate aceste informații vor oferi astfel o perspectivă inedită asupra matchmakingului, alături de concluziile colegilor mei”.

Citește și: Mircea Iliescu, savantul care stabilește compatibilitatea în cuplu printr-un test de salivă

Dă LIKE la pagina de Facebook a emisiunii Căsătoriți pe nevăzute ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în cel mai urmărit experiment social al momentului


Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni